Dnes je: neděle, 7. 3. 2021
Svátek má: Tomáš
Stravování při vysokém tlaku (hypertenzi) se řídí aktuálním stavem pacienta, přidruženými
chorobami a ohledem na podávanou medikaci (a její vzájemné ovlivňování se stravou).
Individuální nutriční režim je proto třeba konzultovat s nutričním terapeutem.
Základní zásady stravy při vysokém tlaku jsou:
- Jíst pravidelně a nepřejídat se.
- Konzumovat pestrou stravu s nejméně 400 g zeleniny a 100 g ovoce denně.
- Pít nealkoholické a neenergetické tekutiny v povoleném množství v průběhu celého dne a ne pouze
nárazově.
- Vyhnout se vyššímu příjmu sodíku ve stravě, to znamená vyloučit ze stravy slané a solené
pokrmy, kořenící směsi, dresinky a ochucovací prostředky se solí, slané sýry, nakládaná masa,
pikantní uzeniny, kaviár, očka, solené pečivo, instantní výrobky s vyšším obsahem soli a
minerální vody s vyšším obsahem sodíku.
- Přiměřená dávka soli na den je 5 - 6 g, obvyklá konzumace v ČR 12 - 15 g.
Naše poslání je prosté: KVALITNÍ LÉČIVA, KONKURENČNÍ CENY, SPOKOJENÝ ZÁKAZNÍK
© 2006, Lékárna U Sv.Anny, s.r.o.