V populaci, zejména dospělé se vyskytuje poměrně často. Jde o to, že organismus má
nedostatek enzymu (laktázy), který štěpí mléčný cukr (laktózu) na glukózu a galaktózu.
Tato změna se projevuje většinou poté, co člověk vypije klasické mléko. Nastávají bolesti
břicha, nadýmání, průjmy. Obtíže většinou nebývají při konzumaci zakysaných mléčných
výrobků (jogurty, kefíry, zákysy), které mohou představovat vhodnou alternativu pro lidi s
tímto problémem. U úplného deficitu enzymu laktázy však může vyvolat problémy i malé
množství laktázy obsažené v lécích nebo v lepu poštovních známek.
Speciálním problémem je alergie na mléčnou bílkovinu, která je však mnohem méně častá a
většinou je odhalena již v novorozeneckém věku a to jak u dětí konzumujících náhradní
mléčnou stravu tak u dětí kojených.