Login:

Heslo:

Dnes je: pátek, 18. 10. 2019 Svátek má: Lukáš

 

Diabetická dieta (s omezením uhlovodanů)
Tuto dietu předepisuje lékař nemocným při úplavici cukrové, které se lidově říká "cukrovka." Její zásadou je, že obsahuje snížené a přesně odvážené množství uhlovodanů, obsažených hlavně v cukru, mouce, rýži, bramborách apod. To znamená, že uvedené potraviny budeme v této dietě omezovat a naopak dávku potravin, složených převážně z bílkovin (libové maso, mléčné výrobky) zvyšovat. Nověji se nedoporučuje ani zvyšovat dávku tuků zvláště živočišných (sádlo, slanina), aby se předešlo cévním komplikacím, jež jsou u diabetiků, nemocných cukrovkou, časté.
Vzhledem k podstatnému snížení uhlovodanů v dietě vylučujeme z ní úplně koncentrované uhlovodany jako cukr, džemy, marmelády, med, čokoládu, bonbóny apod. Pacient může sladit umělými sladidly. Je ovšem vhodnější, odvykne-li sladkým nápojům a pokrmům vůbec, i když umělá sladidla zdraví neškodí.
Již z uvedeného je patrno, že v diabetické dietě bude záležet mnohem více na výběru potravin a na jejich přesně odváženém množství, než na jejich kuchyňské úpravě, jež se blíží normálnímu jídlu. Důležitá je zde proto zvláště sestava jídelního lístku, aby obsahoval všechny hlavní živiny ve správném poměru.
Při sestavování jídelního lístku pro diabetickou dietu je třeba se řídit těmito hlavními zásadami:
Polévky podáváme hlavně řídké (vývary z masa a zeleniny). Zařadíme-li polévky luštěninové, obilninové, bramborové apod., musíme s obsahem uhlovodanů počítat. K zahušťování používáme však menšího množství mouky než obvykle (asi 5 g) a polévku doplníme raději malým množstvím lisované zeleniny a někdy 1/4 - 1/2 vejce. Zavářky (těstoviny, obiloviny, strouhaní apod.) používáme v množství 5 - 10 g. Tuku dáváme 5 g, kořeníme zelenou petrželkou, pažitkou apod.
Masa a uzeniny vybíráme převážně se zřetelem na tučnost. Diabetikovi povolujeme všechny druhy masa, ale podmínkou je, že budou libové. (Tučnější druhy zařazujeme proto jen občas, na zpestření jídelního lístku). Proto častěji používáme takové maso, které můžeme při úpravě - dušení, pečení, zapékání apod. - vhodně kombinovat se zeleninou. Méně pak maso smažíme - vzhledem k velké spotřebě tuků.
K zahušťování masových šťáv doporučujeme malé množství mouky (3 g), kterou můžeme v některých případech doplnit zeleninou. Omáčky k masům připravujeme jen zřídka a vybíráme takové, které můžeme zahustit částečně zeleninou (např. rajská omáčka), takže stačí k jejich přípravě jen malé množství mouky (5 g). Tam, kde by zelenina nebyla vhodná z chuťových důvodů (omáčka pažitková, houbová, hořčicová) zahušťujeme omáčku 10 g mouky. Mléko spotřebované k přípravě oběda bereme bez ohledu na rozepsané potraviny. Před sádlem a slaninou dáváme přednost rostlinnému oleji a čerstvému máslu.
Nejvhodnějším příkrmem pro diabetika jsou brambory, které tvoří podstatnou část obědů a večeří. Vzhledem k tomu, že brambory zařazujeme několikrát týdně a u pacientů pozorujeme často nechuť k tomuto příkrmu, záleží velmi na kuchyňské úpravě. Kromě brambor vařených podáváme i dušené, pečené na sucho, nebo v malém množství tuku, plněné masem, zeleninou, zapékané, bramborovou kaši apod. Na prostřídání zařazujeme i rýži, těstoviny a luštěniny. Knedlíky bramborové, houskové, krupicové, krupicové placičky a noky nevylučujeme, ale zařazujeme je velmi zřídka, nanejvýše jeden z výše vyjmenovaných druhů 1x týdně.
Jednu z důležitých surovin v technologii diabetických diet tvoří zelenina. Jejich význam tkví nejen v obsahu vitamínů, pro diabetika tak důležitých, ale i v jejich složení. Víme, že obsahují poměrně malé procento uhlovodanů, takže jejich dávky mohou být dosti vysoké. V základě rozdělujeme zeleninu do dvou skupin: s nepatrným obsahem uhlovodanů jako celer, chřest, květák, křen, okurky salátové i nakládané, ředkvičky, rajčata, hlávkový salát, špenát, zelené papriky, zelí, které podáváme v libovolném množství. A na zeleninu s vyšším obsahem uhlovodanů - což jsou prakticky všechny ostatní druhy, které smíme podávat jen v omezeném množství. Zeleninu doporučujeme podávat 2x denně, nejlépe jednou syrovou, ve formě salátu a jednou tepelně upravenou - vařenou, dušenou nebo pečenou ve formě pudinků, nákypů, pyré apod. K jejich přípravě můžeme použít trochu mouky (2 g), mléka, vajec nebo jen vaječných bílků, oleje nebo másla, citrónové šťávy.
Bezmasé obědy u diabetiků prakticky neexistují. V úvahu by přicházely brambory s tvarohem, těstoviny s tvarohem nebo sýrem, luštěniny a sladká jídla připravená se sacharínem. U všech těchto eventualit (kromě luštěnin) dosáhneme jen malého objemu, což znamená u pacienta zpravidla hlad. Sladké pokrmy, které bychom mohli se sacharínem dobře připravit, nechceme zařazovat kromě toho také z výchovného hlediska. Zbývají nám proto prakticky pouze vaječné pokrmy (vaječné sedliny, omelety atd.), které však nepodáváme příliš často.
Moučníky podáváme diabetikům jednou až dvakrát týdně. Používáme malého množství vajec, tuku, šlehačky a ořechů. Doporučujeme moučníky jednodušší - ovocné, tvarohové, různé krémy apod. Je-li hlavní jídlo kaloricky dosti vydatné, podáváme diabetikům místo moučníku raději ovoce.
Jak již bylo řečeno, musí být každé diabetické jídlo přesně propočítáno, aspoň pokud se týče uhlovodanů. Jeho hodnotu nutno zapisovat do jídelního lístku, aby nemocný věděl, kolik uhlovodanů v jídle dostane a mohl podle toho zařídit své přesnídávky event. dávku inzulínu. Vzhledem k tomu, že většina diabetiků má dietu o 200 - 250 g uhlovodanů na den, má oběd obsahovat asi 60 - 80 g uhlovodanů.
 
    Svatá Anna
    TOPlist
     
    Naše poslání je prosté: KVALITNÍ LÉČIVA, KONKURENČNÍ CENY, SPOKOJENÝ ZÁKAZNÍK
    © 2006, Lékárna U Sv.Anny, s.r.o. Designed by Alek