Dna je onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové, konečného produktu
nukleových kyselin a nukleotidů. Dochází ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi
(hyperurikémie) a jejímu ukládání do kloubů a ledvin či jiných orgánů (podkoží),
které poškozuje. Může tvořit jednak tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové v podkožních
uzlíčcích, nejčastěji na ušních boltcích nebo nad klouby a šlachami) nebo se krystalky
kyseliny močové ukládají v kloubech a způsobují v nich zánět. Nejzávažnější je ukládání
kyseliny močové do ledvin, kde způsobuje ledvinné selhávání. Onemocnění se může projevit
tzv.dnavým záchvatem - bolestivým zánětem kloubu (nejčastěji palec u nohy).
Obsah purinů v potravinách (mg/100g)
Dna primární je projevem vrozené poruchy
metabolismu nukleoproteinů. Častěji postihuje muže. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi
může být dlouho jediným projevem onemocnění. Akutní potíže způsobí zvýšená námaha, nadměrné
jídlo a pití, ale i operace, úraz, stres.
Dna sekundární je způsobena zvýšenou nabídkou
nukleoproteinů pro tvorbu kyseliny močové (např.při léčbě nádorů či leukémie) nebo sníženým
vylučováním kyseliny močové ledvinami při jejich poškození. Hyperurikémie se často se
vyskytuje v kombinaci s diabetem II.typu a zvýšenou hladinou cholesterolu (takzvaný syndrom X).
Důležitým opatřením je u tohoto onemocnění dietní režim s nízkým obsahem purinů.
Neméně důležitý je také dostatek nealkoholických a neenergetických nápojů a dostatek
zeleniny a ovoce stále, ještě více zvýšený v období akutních obtíží.
Stravovací režim - BEZPURINOVÁ DIETA
Výběr potravin je dán především obsahem solí kyseliny močové - purinů. V běžné stravě je
třeba vybírat ty potraviny, jejichž obsah purinů je nízkým. Hodnoty obsahu purinů jsou
uvedeny v tabulce. Ve výsledku jde tedy o lehce redukční stravování rozdělené do více
denních dávek (cca 4x).
- Je výhodné zařazení odlehčených zeleninových dnů ( cca 1-2 x) v týdenním programu.
- Jen v klidovém období a výjimečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.
- Je nutný dostatek příjem tekutin nealkoholických a neenergetických v průběhu celého dne
(2-3 l).
- Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty, jejich občasnou konzumaci je třeba
konzultovat s ošetřujícím lékařem.
- Jen v klidovém období a výjimečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.
Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahem
purinů (případně oxalátů):
- vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček,
plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky
masové koncentráty zvěřina a výrobky z ní
- kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová
omáčka, masové kostky
- maso a masné výrobky: nakládaná masa, uzeniny,
masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí)
- ryby a rybí výrobky: sardelová pasta, očka,
olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby
- ostatní: obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny
droždí, čokoláda, kakaový prášek špenát, reveň, červená řepa, fíky
Obsah purinů v potravinách (mg/100g)
- Maso, uzeniny
- Hovězí 40
- Telecí 48
- Vepřové 48
- Skopové 46
- Kuřecí 40
- Králičí 38
- Zvěřina 35-39
- Šunka 24
- Anglická slanina 25
- Vnitřnosti
- Játra 95
- Ledvinky 80
- Jazyk 55
- Telecí brzlík 400
- Ryby
- Kapr 54
- Losos 22
- Pstruh 56
- Sardinky 120
- Sleď 69
- Štika 48
- Sardinky 120
- Mléko, vejce
- Mléko 1
- Vejce 2
- Bílek 1
- Žloutek 5
- Tuky, ořechy, kakao
- Kakaový prášek 1900
- Mandle 9
- Lískové ořechy 10
- Vlašské ořechy 8
- Mouka, pekárenské výrobky
- Žitná nebo pšeničná mouka 0
- Celozrnný chléb 14
- Bílé pečivo 8
- Ovesné vločky 30
- Brambory, luštěniny, zelenina
- Brambory 6
- Čočka 70
- Hrách 45
- Fazole 44
- Celer 10
- Cibule 1
- Fazolové lusky 5
- Zelený hrášek 80
- Chřest 14
- Kapusta 6
- Kedlubny 5
- Květák 10
- Mrkev 2
- Okurky 3
- Pór 3
- Rajčata 4
- Reveň 4
- Ředkvičky 6
- Řepa červená 5
- Salát hlávkový 5
- Špenát 23
- Zelí bílé 5
- Zelí červené 8
- Houby 5
- Ovoce
- Borůvky 2
- Hrušky 1
- Jablka 1
- Jahody 5
- Meruňky 0
- Švestky 1
- Hroznové víno 1
- Pomeranče 1
Konkrétní skladbu jídelníčku je třeba konzultovat s dietní sestrou ve vazbě na laboratorní
hodnoty, stravovací preference a časový rozvrh pracovní doby. Můžete využít Oddělení klinické
výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice, telefon a fax: 261083608, e-mail: okv3@ftn.cz.
Další doporučení pro nemocné postižených dnou:
- Nepřejídejte se
- Je třeba omezit stravu s vyšším obsahem tuků, nejezte ostrá jídla
- Chraňte se před prochladnutím