Login:

Heslo:

Dnes je: pondělí, 22. 4. 2019 Svátek má: Evžénie

 

Dna je onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové, konečného produktu nukleových kyselin a nukleotidů. Dochází ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi (hyperurikémie) a jejímu ukládání do kloubů a ledvin či jiných orgánů (podkoží), které poškozuje. Může tvořit jednak tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové v podkožních uzlíčcích, nejčastěji na ušních boltcích nebo nad klouby a šlachami) nebo se krystalky kyseliny močové ukládají v kloubech a způsobují v nich zánět. Nejzávažnější je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde způsobuje ledvinné selhávání. Onemocnění se může projevit tzv.dnavým záchvatem - bolestivým zánětem kloubu (nejčastěji palec u nohy).
Obsah purinů v potravinách (mg/100g)
Dna primární je projevem vrozené poruchy metabolismu nukleoproteinů. Častěji postihuje muže. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi může být dlouho jediným projevem onemocnění. Akutní potíže způsobí zvýšená námaha, nadměrné jídlo a pití, ale i operace, úraz, stres.
Dna sekundární je způsobena zvýšenou nabídkou nukleoproteinů pro tvorbu kyseliny močové (např.při léčbě nádorů či leukémie) nebo sníženým vylučováním kyseliny močové ledvinami při jejich poškození. Hyperurikémie se často se vyskytuje v kombinaci s diabetem II.typu a zvýšenou hladinou cholesterolu (takzvaný syndrom X).
Důležitým opatřením je u tohoto onemocnění dietní režim s nízkým obsahem purinů. Neméně důležitý je také dostatek nealkoholických a neenergetických nápojů a dostatek zeleniny a ovoce stále, ještě více zvýšený v období akutních obtíží.
Stravovací režim - BEZPURINOVÁ DIETA Výběr potravin je dán především obsahem solí kyseliny močové - purinů. V běžné stravě je třeba vybírat ty potraviny, jejichž obsah purinů je nízkým. Hodnoty obsahu purinů jsou uvedeny v tabulce. Ve výsledku jde tedy o lehce redukční stravování rozdělené do více denních dávek (cca 4x).
  • Je výhodné zařazení odlehčených zeleninových dnů ( cca 1-2 x) v týdenním programu.
  • Jen v klidovém období a výjimečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.
  • Je nutný dostatek příjem tekutin nealkoholických a neenergetických v průběhu celého dne (2-3 l).
  • Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty, jejich občasnou konzumaci je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem.
  • Jen v klidovém období a výjimečně lze použít potraviny s vysokým obsahem purinů.
Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahem purinů (případně oxalátů):
  • vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky masové koncentráty zvěřina a výrobky z ní
  • kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky
  • maso a masné výrobky: nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí)
  • ryby a rybí výrobky: sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby
  • ostatní: obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny droždí, čokoláda, kakaový prášek špenát, reveň, červená řepa, fíky
Obsah purinů v potravinách (mg/100g)
  • Maso, uzeniny
    • Hovězí 40
    • Telecí 48
    • Vepřové 48
    • Skopové 46
    • Kuřecí 40
    • Králičí 38
    • Zvěřina 35-39
    • Šunka 24
    • Anglická slanina 25
  • Vnitřnosti
    • Játra 95
    • Ledvinky 80
    • Jazyk 55
    • Telecí brzlík 400
  • Ryby
    • Kapr 54
    • Losos 22
    • Pstruh 56
    • Sardinky 120
    • Sleď 69
    • Štika 48
    • Sardinky 120
  • Mléko, vejce
    • Mléko 1
    • Vejce 2
    • Bílek 1
    • Žloutek 5
  • Tuky, ořechy, kakao
    • Kakaový prášek 1900
    • Mandle 9
    • Lískové ořechy 10
    • Vlašské ořechy 8
  • Mouka, pekárenské výrobky
    • Žitná nebo pšeničná mouka 0
    • Celozrnný chléb 14
    • Bílé pečivo 8
    • Ovesné vločky 30
  • Brambory, luštěniny, zelenina
    • Brambory 6
    • Čočka 70
    • Hrách 45
    • Fazole 44
    • Celer 10
    • Cibule 1
    • Fazolové lusky 5
    • Zelený hrášek 80
    • Chřest 14
    • Kapusta 6
    • Kedlubny 5
    • Květák 10
    • Mrkev 2
    • Okurky 3
    • Pór 3
    • Rajčata 4
    • Reveň 4
    • Ředkvičky 6
    • Řepa červená 5
    • Salát hlávkový 5
    • Špenát 23
    • Zelí bílé 5
    • Zelí červené 8
    • Houby 5
  • Ovoce
    • Borůvky 2
    • Hrušky 1
    • Jablka 1
    • Jahody 5
    • Meruňky 0
    • Švestky 1
    • Hroznové víno 1
    • Pomeranče 1
Konkrétní skladbu jídelníčku je třeba konzultovat s dietní sestrou ve vazbě na laboratorní hodnoty, stravovací preference a časový rozvrh pracovní doby. Můžete využít Oddělení klinické výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice, telefon a fax: 261083608, e-mail: okv3@ftn.cz.
Další doporučení pro nemocné postižených dnou:
  • Nepřejídejte se
  • Je třeba omezit stravu s vyšším obsahem tuků, nejezte ostrá jídla
  • Chraňte se před prochladnutím
 
    Svatá Anna
    TOPlist
     
    Naše poslání je prosté: KVALITNÍ LÉČIVA, KONKURENČNÍ CENY, SPOKOJENÝ ZÁKAZNÍK
    © 2006, Lékárna U Sv.Anny, s.r.o. Designed by Alek