Vitamin H, biotin, je kyselina odvozená od derivátu imidazolylpentanové kyseliny, která patří
do skupiny tzv. vitagenů. Vitageny jsou látky, které mají význam stavebních a energetických
zdrojů pro organismus. Biotin funguje v organismu jako přenašeč tzv. aktivní kyseliny uhličité.
POUŽITÍ:
Používá se k léčbě jeho nedostatku v těle, který se projevuje především kožními příznaky
spojenými se zánětem kůže, zánětem očních spojivek, zvýšenou citlivostí, zvýšeným výtokem
kožního mazu především u dětí, dále únavou, svalovými bolestmi a svalovou ochablostí.
Používá se také jako doplněk celkové výživy.
NEPODÁVAT PŘI:
přecitlivělosti organismu na vitamin H. Opatrnosti je třeba v těhotenství.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:
Při podávání spolu s ostatnímivitaminy v malých profylaktických dávkách jsou nežádoucí
účinky nepatrné. Může se objevit nevolnost, zvracení, bolesti v oblasti břišní a někdy
i bolesti hlavy.
MOHOU SE UŽÍVAT I JINÉ LÉKY?:
Při současném podávání tetracyklinových antibiotik a léků snižujících překyselení žaludeční
šťávy může dojít k jeho sníženému vstřebávání.
DÁVKOVÁNÍ:
Denní potřeba biotinu je 150-300 mikrogramů je zcela dostačující. Tato dávka by měla býti
plně dodána tělu přijímanou potravou a také produkcí mikrobů ve střevě. Jen u osob, které
mají snížené vstřebávání látky ze zažívacího traktu, musí se tato denní dávka doplňovat.
V doplňkové léčbě základního onemocnění ve směsi vitaminů je dávka biotinu menší okolo
50 mikrogramů/den.
UPOZORNĚNÍ:
Podávání vitagenů konsultovat s lékařem!